Mental helse, vekst og modning i barne- og ungdomsfotballen.

Mental helse, vekst og modning i barne- og ungdomsfotballen.
Til unge spillere, foresatte og alle oss som jobber med barn og ungdom i fotball.


Dette er et viktig og aktuelt tema i barne- og ungdomsfotball, nå som alltid. Mange av dere kjenner det godt til temaet.
Men kanskje er dette temaet viktigere nå enn noen gang før, og det ser ut til å bli stadig mer relevant for hvert år som går. Den mentale helsen, og følelsen av at man må være noen eller prestere for å være god nok, ser ut til å bli sterkere enn noen gang.
Derfor må vi minne hverandre på dette, heller for ofte enn for sjelden.

I dagens samfunn, preget av enda mer sosiale medier enn tidligere, og av målinger og sammenligninger, og der stadig flere influensere opp for hver dag som går, og der mange gjør mer skade enn nytte. Det blir stadig tydeligere at unge mennesker føler et sterkt press om å prestere, og ikke bare delta. Mange barn opplever at de må være noen – en stjerne, en vinner, en som lykkes. Mange føler på presset, og mange unge bærer på mange tanker, allerede før puberteten men enn mer i selve «voksteperioden».

Dette innlegget handler om hvordan mental helse og fotball henger sammen. Samtidig er det viktig å huske at den mentale helsen er like betydningsfull også utenfor fotballen som arena.

Dataene er sammenfattet med informasjon fra deltakelse som sportslig leder under Fotballkonferansen 2025, trenerforum med NFF Vestfold, kurset NFF – «Vekst, modning, psykisk helse og like muligheter!», samt sammenfattet med egne tanker og erfaringer.


DAVID BECKHAM – «Da jeg var 12 år, ble jeg fortalt av en ungdomstrener at jeg aldri kom til å spille for England, fordi jeg var for liten og spinkel. 30 år senere hadde jeg spilt 115 landskamper for landet mitt, vært kaptein, deltatt i tre VM, og hatt en ganske bra karriere.»

Hva kan vi si om denne uttalelsen og dette bildet?

Jo i hvert fall 2 ting.

  1. Å si noe annet enn oppmuntring til en 12-åring er en skam.
  2. Ingen kan si sikkert hvor god en spiller kan bli i 12-årsalderen. Inngangen til puberteten har mye å si – både for kropp og hode.

    Enkel og kort konklusjon:
    Barn og ungdom går gjennom puberteten i ulikt tempo. Noen vokser tidlig, blir sterkere og raskere, mens andre kommer etter – kanskje flere år senere. Og mye påvirker dette.

Styrke og hurtighet
Koordinasjon og spenst
Selvtillit og rolle i laget

15082017 fotball fotballer ball Nike

Men vist, vi vet at tidlig utviklede spillere ofte kan ha fordeler i kamp der de kan dominere fysisk, vinne dueller, løpe raskere og skyte hardere. Dette gjør at de ofte får mer spilletid og positiv oppmerksomhet.

Men, sent utviklede kan ta disse igjen, og forbi. Mange toppspillere var sene utviklere. Når de vokser ferdig, har de med seg ferdigheter og spillforståelse som gir dem et fortrinn. Eksempler inkluderer:

  • Lionel Messi (Svært liten og svak som ung)
  • Luka Modrić (Ble avvist av mange klubber i sitt hjemland pga. lite, tynn, fysisk svakhet)
  • Didier Drogba (Gjennombrudd 24-25 år)
  • Jamie Vardy (27 år gammel, gikk fra lav divisjon opp til Premier league og vinner av PL)
  • Ole Gunnar Solkjær (Liten og spinkel – ble lenge sett på som «for snill og svak» for toppnivå)
  • Ángel Di María (Tynn og svak i barndommen. Begynte med fotball etter råd fra lege fordi han var så hyperaktiv)
  • N’Golo Kanté (Kom ikke til akademi før han var 19)
  • Erling Braut Haaland (Som 14-åring var han liten og ble vurdert som “ikke spesielt lovende, men, vokste plutselig raskt etter 15-16års alder)
  • Beckham (Bildet i starten av denne artikkel, svak og liten som ung)

Å være tidlig utviklet betyr altså ikke at man har mer talent. Mange klubber går glipp av gull fordi de bare ser det fysiske. Det finnes mange veier til toppen – og mange topper som først nås senere.
Ikke alle vinner Norway Cup som 14-åring. Noen vinner Ballon d’Or som 34-åring.

Mange misfortåelser på veien:

Han er liten, så han er ikke god nok.” → Feil! Han kan være teknisk, smart og ha potensial på sikt.

“Den store spilleren er best.” → Kanskje bare nå. Det kan endre seg drastisk når de andre tar ham igjen fysisk og teknisk.



I februar deltok jeg på en fotballkonferanse i Sandefjord, hvor Thomas Brantsæter (Digitalt ansvarlig for spiller- og trenerutvikling i NFF) holdt foredrag. Han har forsket mye på temaet «tidlig og sen utvikling i fotballen».
Han snakket om hvor viktig det er å forstå kroppen sin – og at utviklingen ofte virker tilfeldig. Derfor må vi som jobber med barn og unge hjelpe dem med å forstå dette.

I alderen 11–14 er det ekstremt mye som skjer. En spiller som er liten og svak nå, kan være en leder og nøkkelspiller om 3–5 år. Det viktigste er at barna trives, utvikler seg, og fortsetter å tro på seg selv. OG, at vi styrker dette gjennom å og vise tro på de unge.

I grafen på bildet ovenfor ser vi hvordan kroppen utvikler seg i forhold til alder.
Vi ser også her hvor viktig det er for jenter å kanskje legge inn styrke i treningen sin, der gutter fint kan sitte stille men likevel få muskler å vokse på grunn av hormonet testosteron, men der jenter mister muskler på grunn av sitt hormon østrogen.

Etter og under puberteten er det derfor viktigere for jenter å aktivt vedlikeholde muskelmasse gjennom trening, særlig styrketrening, da de altså lettere kan tape muskelmasse enn gutter.


Denne delen går direkte til fotballspilleren!

Alle vokser og utvikler seg forskjellig. Noen blir høye tidlig. Andre får muskler og fart før deg. Men vet du hva? Det betyr ikke at de er bedre enn deg – bare at kroppen deres er på et annet tidspunkt akkurat nå.

Mange av verdens beste spillere var små, tynne og «for svake» som unge. De lærte seg å bruke hodet, teknikken og smarthet. Når kroppen deres tok dem igjen – ble de stjerner. Kanskje er du akkurat som dem.

Du som må kjempe mer, tenke smartere, lære deg teknikk for å klare deg – du bygger deg selv som spiller hver eneste dag. Det er ikke alltid synlig nå, men det blir utrolig viktig senere.

Det kommer dager hvor du føler deg liten. Du ser kanskje lagkamerater som skyter hardere eller løper fra deg. Men du er en fotballspiller på vei opp. Så lenge du trener, lytter, prøver og holder humøret oppe – så er du på rett vei.

Du er ikke alene. Vi ser deg. Vi tror på deg. Nå må du også tro på deg selv, og om du trenger mer støtte, be om det så skal vi gjøre våres beste for å se deg.

Det handler ikke om hvem som er best – men hvem som holder ut, trener godt og elsker spillet. Kroppen din vil vokse. Styrken og farten kommer at falle for en stund, men den kommer tilbake, den er bare i hvilepause.
Fotball er et langt løp.
OG det er plass til alle!

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er image-2.png
«Det er ikke størrelsen på spilleren som avgjør – det er størrelsen på hjertet.»

Til slutt, Ikke stress!
Stress og for mye fokus på trening og mat kan slå tilbake.
Du er i vekst, som jente så slutter man å vokse ved 14-16 års alder (noen vokser litt til etter det også), og for gutter slutter de ikke å vokse for de er 17-19 år, noen helt opp til 21 år, Maks høydevekst kan komme i puberteten (ca. 13–15 år), men sluttvekst kan skje helt opp mot 20–21 års alder.
Spis for å få drivstoff til det du gjør, skole, trening osv. – unge i vekst trenger mye energi. Sov og husk at mental helse er like viktig som fysisk.



Ikke si at du ikke kan. Si at du ikke kan ENDA.


Sportslig leder
Andreas M. Wåle

Besøk gjerne portalen vår for mer informasjon om Andebu Fotball: ANDEBU PORTAL

Legg igjen en kommentar